Енергийните министри недоволни, че ЕК предлага да е твърде висок - 275

...
Енергийните министри недоволни, че ЕК предлага да е твърде висок - 275
Коментари Харесай

Без таван на цените на газа в ЕС - засега

Енергийните министри недоволни, че Европейска комисия предлага да е прекомерно висок - 275 евро
Министрите на енергетиката от Европейския съюз не реализираха единодушие за таван на цените на природния газ от януари, с цел да се облекчи енергийната рецесия.

Твърдо срещу определянето на оптималната цена са Германия, Нидерландия, Швеция, Австрия и Финландия с претекст, че тя ще ограничи доставките.

Принципно са били признати ограничения, измежду които взаимни поръчки на газ, с цел да се избегне наддаването сред обособените страни, взаимност при доставките при положение на потребност и ускорение на издаването на разрешителни за възобновими енергийни източници. Окончателното им утвърждение обаче е отсрочено, защото са част от взаимен документ.

Някои министри се оплакаха, че предлагането на Европейска комисия за таван на цените на газа от 275 евро за мегаватчас се задействало при условия, които в никакъв случай нямало да бъдат изпълнени.

След съвещанието българският министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че в позицията си България е показала, че таванът би трябвало да е динамичен, а не закрепен. Освен това бил толкоз висок, че мъчно можел да бъде доближат, което го правело и нефективен.

Позицията на България се споделяла от 15 държани, измежду които Гърция, Румъния, Белгия, Франция. Гърция да вземем за пример желае таван до 200 евро на мегаватчас. Най-приемлив вид бил таванът да е вързан към котировките на международните тържища и да се трансформира съгласно техните показатели.

Христов акцентира, че динамичният показател би обезпечил най-хубава цена за българската промишленост и би подсигурил сигурността на доставките на природен газ. Българският министър съобщи, че на съвещанието е реализирана договореност за последваща среща на 13 декември 2022 година, на която да се одобри цялостния пакет от ограничения.

“Таванът на цената на газа, която сега е в документа, не удовлетворява нито една страна. Приемаме това като насмешка след толкоз доста разисквания и писмени оферти ”, разяснява по-остро пък енергийната министърка на Плоша Ана Москва.

Колегата й и от Белгия Тине ван дер Щратен също съобщи, че текстът е неудовлетворителен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР